Η Κατερίνα Χάλκου επιμελείται το Εργαστήρι δραματουργίας & θεατρικής γραφής και το Εργαστήρι σκηνοθεσίας και υποκριτικής

Η Κατερίνα Χάλκου ενεργοποιεί πολυδιάστατα τους ενδιαφερόμενους των εργαστηρίων του ΝΟΤΟΥ με τις ακόλουθες (2) θεματικές:
- Εργαστήρι δραματουργίας και θεατρικής γραφής.
Όσα γραπτά μου για τον έρωτα και τον θάνατο έχω ξεχάσει στο συρτάρι και ζητούν να χωρέσουν σε μια σκηνή θεάτρου…
Διάρκεια: 2 ώρες / εβδομάδα, Πέμπτη 18:00 – 20:00.
Βίαιοι φόνοι γυναικών, θνητών έρωτες με θεούς, αυτοκτονίες εν κρυπτώ, φαρμάκια και γυαλιά που κόβουν τις φλέβες, ερωτικά επιτύμβια, μεγαλόστομοι αλλά φρούδοι έρωτες… Τα θέματα του έρωτα και του θανάτου ζητούν τους μυθοποιούς τους…
Εμβληματικές επιλογές από τα ομηρικά έπη, τις τραγωδίες και τη λυρική ποίηση, που πραγματεύτηκαν τα θέματα αυτά, θα μελετηθούν σε αντιδιαστολή με τη λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας και τα βυζαντινά και τα μεσαιωνικά δράματα, για να καταλήξουμε και να εστιάσουμε στα νεότερα θεατρικά και άλλα λογοτεχνικά και ποιητικά έργα, εγχώρια και ξένα. Οι σπουδαστές θα διδαχθούν την ιστορία της δραματουργίας, τις βασικές αρχές της συγγραφής και τις βασικές θεωρίες ποιητικής από την αρχαιότητα έως σήμερα, τους δόκιμους αφηγηματικούς τρόπους και σκηνικές πρακτικές που επηρέασαν τη δραματουργία.
Οι εκπαιδευόμενοι εξασκούνται να αναπτύσσουν τις λογοτεχνικές τους αρετές στην τέχνη της θεατρικής συγγραφής. Στη λήξη του εργαστηρίου οι συγγραφικές συνθέσεις των δημιουργών θα αποτελέσουν ενιαίο κειμενικό σώμα που θα ανέβει υπό μορφή ανάγνωσης – αναλογίου με την… ευγενή συμμετοχή τους.
Απευθύνεται: σε άπαντες ενήλικες, μεταξύ άλλων σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές/αποφοίτους θεατρικών, δραματικών, κινηματογραφικών, φιλοσοφικών, παιδαγωγικών σχολών, εμψυχωτές και σε όσους έλκονται από τη θεατρική τέχνη. Γενικότερα, σε όσους που, αν και πίστεψαν στον θάνατο του συγγραφέα, αρνούνται τον θάνατο του δημιουργού…
- Εργαστήρι θεωριών και πρακτικής σκηνοθεσίας και υποκριτικής.
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη σκηνοθεσία και την υποκριτική, αλλά ντρεπόσαστε να ρωτήσετε…
Διάρκεια: 2 ώρες / εβδομάδα, Δευτέρα 18:00 – 20:00.
Ο συγγραφέας πέθανε, μαμά; Τι κοινό έχει η ρητορική με την υποκριτική; Τι σχέση έχει ο Κουν με τον Στανισλάβσκι; Τι «έδοξε» ο «παράδοξος» Ντιντερό, τι έλεγε ο «παράλογος» Ιονέσκο; Μεταθέατρο ή μεταδραματικό θέατρο, τι να διαλέξω; Γιατί η θεά Αθηνά μιλάει από το μικρόφωνο, μήπως εδώ κολλάει η αποστασιοποίηση; Αν μου κάνει μια ερώτηση ο Στάνκογλου την ώρα που παίζει στο θέατρο, είμαι κι εγώ μέρος της performance; Και, δάσκαλε, πώς το λέμε το «σ’ αγαπώ»;….
Αυτά και άλλα πολλά σε ένα σεμινάριο που, με εκκίνηση τον αρχαίο κόσμο και τερματικό σταθμό τον σύγχρονο, εξετάζει τις απαρχές και την εδραίωση των θεωριών της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής. Με υλικό τη γνώση που προκύπτει από το γραπτό κείμενο, το θέατρο ως χώρο, τον οργανισμό του ηθοποιού και του θεατή, τις κυρίαρχες παραστατικές αξίες, αυτό το σεμινάριο αναζητά τους σημαντικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς, τα δραματικά έργα και τα πνευματικά ρεύματα, που αναδεικνύουν τη σημασία του θεάτρου ως δομής προς κατασκευή και ως ύλης για σκηνοθεσία και υποκριτική.
Απευθύνεται: σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, σπουδαστές δραματικών σχολών, καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών, θεατρολόγους, εμψυχωτές εκπαιδευτικούς, φοιτητές και αποφοίτους παιδαγωγικών σχολών και σε όσους έλκονται από τη θεατρική τέχνη.
Σύντομο βιογραφικό:
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη» και Τέχνη σκηνοθεσίας στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο Τμήμα, εκπονώντας διδακτορική διατριβή με θέμα «Αρχαιόθεμη νεοελληνική δραματουργία και τεχνικές του θεάτρου εν θεάτρω (19ος – 20ός αι.)». Εργάστηκε ως ιστορικός τέχνης στο Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ και ως συγγραφέας και επιμελήτρια κειμένων στις εκδόσεις Ρώσση, Πατάκη και ΔΟΛ. Έχει διδάξει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη» και συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο στον τομέα των Εκδόσεων και με το Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου miscellanea που εκπροσώπησε την Ελλάδα στα διεθνή φεστιβάλ πειραματικού θεάτρου Αιγύπτου και Ρουμανίας. Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Νότος», είναι καθηγήτρια δραματικής τέχνης στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου και υπεύθυνη αρχείου, δραματολογίου και μουσικής βιβλιοθήκης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.